пʼятницю, 31 березня 2017 р.

Робота з дітьми з ООП та дітьми логопатами


Арттерапевтична техніка «Колаж»

Арт-терапія - відносно новий метод психотерапії, який призначений як для психокорекції так і  розвитку всіх психічних процесів, зокрема  і мовлення, задіює творчість і різні художні прийоми. Це нагадуює дитячі пустощі, але водночас прості вправи арт-терапії одночасно діагностують душевний і фізичний стан дитини і просто приносять величезне задоволення від самовираження і самоактуалізації.

Арттерапевтична техніка «Колаж»

Колажування є одним з найефективніших методів роботи з особистістю, який до того ж не викликає напруги, яка може бути пов'язано з відсутністю у дитини художніх здібностей. Колаж допомагає визначити психологічний стан дитини в даний момент часу, виявити її переживання і актуальні аспекти самосвідомості, розкрити потенційні можливості.

Матеріалом для створення колажу можуть служити не тільки ілюстрації з журналів, але також природні матеріали, особисті фотографії і авторські малюнки. Теми вибираються залежно від потреб конкретно взятої групи: «я», «сім'я», «тіло», «чоловік і жінка», «минуле-сьогодення-майбутнє» і т.д.

Інструкція: підберіть картинки для заданої теми і оформіть їх у цілісну композицію. З елементами дозволяється робити абсолютно все, що заманеться, роботу можна доповнювати коментарями і написами, домальовувати елементи, зафарбовувати і декорувати порожнечі.

Аналіз колажу: розмір елементів і їх розташування на аркуші відносно один одного, виявлення домінуючих елементів, підстави вибору конкретних елементів, колірна палітра, сюжетність і впорядкованість або хаотичність і розрізненість.








Немає коментарів:

Дописати коментар