середу, 24 січня 2018 р.

Розвиток дрібної моторики за допомогою техніки пап'є- маше

Що таке пап'є- маше????І як його можна використати на заняттях з розвитку мовлення??? 

Пап'є́-маше́ (фр. papier-mâché, букв. «жований папір») — композитний матеріал, що складається з паперових шматків або спеціальної пластичної целюлозної маси, іноді армований текстилем, і зв'язаний з допомогою адгезиву, наприклад, клеєм, крохмальним клейстером або клеєм для шпалер чи ПВА. З пап'є-маше виготовляють іграшки, маски, новорічні прикраси, муляжі овочів і фруктів в цілях навчальних наглядних матеріалів, голівки ляльок тощо. Вироби з пап'є-маше є набагато легшими і міцнішими, ніж з глини чи пластиліну.
Виготовлення виробів розпочинають з підготовки форми, яка може бути готовою, виліпленою з глини чи пластиліну чи якась форма і ін.
Якщо виріб обклеюють смужками паперу, то папір обов'язково рвуть, а не ріжуть ножицями — у рваного паперу краї ворсисті і добре склеюються на поверхні виробу. При обклеюванні виробу необхідно використовувати папір двох кольорів, щоб було видно наклеєні шари. Щоб виріб не приклеївся до форми, перший шар кладуть з шматочків паперу, змочених водою. Інші 6-8 шарів накладають з адгезивом. Кожен шар розгладжують пальцями, щоб прибрати зморшки чи видалити повітря. Наклеєний папір повинен сохнути 5-6 днів у місці, де б рівномірно висихала уся поверхня.

Ось і я вирішила попрацювати у цій техніці з дітьми з ООП для розвитку мовлення та дрібної моторики, адже здавна відома істина, що наше мовлення знаходиться на кінчиках наших пальчиків. Тому ми з великим задоволенням рвали папір, вивільняючи заразом всі емоції, а потім ретельно все приклеювали у декілька етапів (адже конструкція міцніша, чим більше шарів наклеєного паперу). У процесі ми відпрацьовували чітку вимову звуків, які закріплювали, промовляли на швидкість і чіткість скоромовки.  А також ми з дітьми отримали масу емоцій, задоволення, а головне був проговорений необхідний мовленнєвий матеріал. А які захоплення від декорування (розмальовування) готового виробу...

Розвиток дрібної моторики за допомогою техніки пап'є- маше



Немає коментарів:

Дописати коментар