середу, 1 лютого 2017 р.

Як подолати гаркавість?

В одному популярному фільмі «По семейным обстоятельствам», дівчинка, яка не могла говорити букву «Р», знайшла вихід з положення і слово «риба» замінила словом «оселедець». Але не всі діти настільки хитрі й винахідливі, тому продовжують гаркавити або замовкають, щоб їх не «обмовляли» інші діти.
Гаркавість – явище на сьогоднішній день далеко не рідкісне. Ніхто не дивується з того, що деякі люди не виговорюють звук [Р] або вимовляють її на французький манер. Та й мало кого це дратує. Зараз ми бачимо , що навіть багато політиків мають цей недолік і навіть не ніяковіють від цього. Однак такий недолік вимови не завжди подобається самим його власникам і все частіше виникає питання чи можна виправити гаркавість. Сучасні методи роботи дозволяють подолатии цей недолік.

У вирішення проблеми, як позбутися від гаркавості, спочатку необхідно визначити причину цього дефекту. Найімовірніше, що чітко вимовляти букву «Р» заважає укорочена вуздечка, слабкі м'язи язика або проблеми з артикуляцією.
Для початку необхідно спробувати вправу за наслідуванням «Мотор». Дитина притискає кінчик язика до піднебіння і торкається ним верхніх зубів. На видиху, коли кінчик язика почне тремтіти, повинен вийти звук «Р». Вправу слід повторювати до тих пір, поки звук не стане чітким і дзвінким.
Слідкуйте за тим, щоб при виконанні вправ дитина використовувала кінчик язика, а не вимовляла букву «Р» горловим звуком. Якщо відразу ж упустити цей момент, дитина засвоїть неправильну вимову і відучити її від цієї звички буде набагато складніше, ніж навчити методам, як позбутися від гаркавості.
Для закріплення результату, отриманого від попереднього завдання, корисно виконати кілька артикуляційних вправ.

1.Попросіть дитину, як можна ширше розкрити рот, щоб кінчик язика торкався внутрішньої сторони верхніх зубів. Потім слід зробити кілька швидких рухів кінчиком вліво і вправо. «Набігавшись», кінчиком язика гладити верхнє піднебіння вперед і назад, торкаючись верхніх зубів. Вправа виконується, не закриваючи рота.

2. «Сильний вітер». Вимова звуку «Ф» зміцнює м'язи язика і сприяє чистій вимові літери «Р». Дитина сидить з відкритим ротом, кінчик язика торкається нижньої губи. Видихаючи тонкою цівкою повітря, вимовляємо звук «Ф», при цьому струмінь повітря повинен бути тривалий і безперервний. Отримуємо вібрацію кінчика язичка.
3. «Варення». Зафіксуйте своєю рукою нижню щелепу дитини. Його розслаблений язичок облизує верхню губу зверху вниз.

4. Вимова звуку «Д» сприяє правильному положенню язика для вимови літери «Р». Потрібно відкрити рот і укласти на нижню губу широкий язик. Видаючи рівномірний звук, дитина безперервно облизує нижню губу.

5 «Грибочок» Відкрити рот. Присмоктати язик до піднебіння. Не відриваючи язик від піднебіння сильно відтягнути вниз нижню щелепу. Зробити 10-15 разів. На відміну від вправи „Конячка” язик не повинен відриватися від піднебіння.

6. „Конячка”. Присмоктати язик до піднебіння, клацнути язиком. Клацати повільно, сильно. Розтягувати під’язикову зв’язку. Виконати 10-15 разів.

Регулярне виконання цих вправ з подальшим вимовою скоромовок допоможе у вирішенні питання, як позбутися від гаркавості.

Немає коментарів:

Дописати коментар