четвер, 28 січня 2016 р.

У світі звуків

У світі звуків
         Наше мовлення складається із звуків. Правильно вимовляти звуки дитина повинна навчитися до школи. Важливим завданням мовленнєвого розвитку дітей є виховання звукової культури мовлення (чітка артикуляція звуків, фонетичну і орфоепічну правильність мовлення, правильне мовленнєве дихання, сила голосу, темп, тембр мовлення, інтонаційні засоби виразності (наголос, логічні паузи, ритм), фонематичний слух). У дошкільному віці простежується неправильна вимова дитиною звуків. Це цілком закономірне явище. Але більшість дітей не може самостійно опанувати правильну звуковимови, отже потребує допомоги дорослих. Деякі батьки вважають, що настане час, і дитина сама навчиться говорити. Якщо ж малюк продовжує і за рік-два говорити з помилками, вони дивуються: „Чому ж ти досі не навчився говорити правильно?”
        Послідовна і систематична робота з дитиною  над формуванням звуковимови сприятиме своєчасному виправленню мовленнєвих вад, досягненню на кінець дошкільного віку чіткої вимови всіх звуків рідної мови.
Поради батькам
·                    Не повторюйте за дитиною неправильної вимови звуків.
·                    Розмовляйте з дитиною, правильно вимовляючи слова, „не  сюсюкайтесь”.
·                    Своєчасно виправляйте неправильну звуковимови дитини.
·                    Якщо мовлення вашої дитини нечітке і незрозуміле для оточення, зверніться до вчителя-логопеда.

·                    Вірші, чистомовки, скоромовки стануть надійними помічниками у вихованні правильного і виразного мовлення вашої дитини.

Немає коментарів:

Дописати коментар