вівторок, 18 вересня 2018 р.

Увага!!! Учитель року - 2019! Номінація Вчитель інклюзивного навчання


Випробування 
всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2019»

Номінація «Вчитель інклюзивного класу»

Конкурсне випробування «Методичний практикум»

Мета: оцінити вміння конкурсантів визначати рівень організації освітнього процесу в інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти. 

Формат: аналіз відеозапису уроку в інклюзивному класі.

Аналіз здійснюється відповідно до форми спостереження за практикою вчителя в інклюзивному класі та передбачає оцінювання: взаємодії учасників освітнього процесу (вчитель-учень, вчитель-асистент, учень-учень); ефективності та доцільності методів і прийомів роботи; інтеграції змісту навчального матеріалу; урахування особливостей психофізичного розвитку дітей тощо.

Відеозапис уроку переглядається всіма конкурсантами одночасно; виконання завдання (з можливістю повторного перегляду відеозапису) здійснюється протягом 1 години на комп’ютері; для оцінювання роботи шифруються.

Оцінюється: уміння конкурсанта визначати рівень організації освітнього процесу в інклюзивному класі; обґрунтованість позиції та лаконічність відповіді.

Конкурсне випробування «Практична робота»

Мета: оцінити вміння конкурсантів обирати оптимальні методи, прийоми, способи та засоби організації освітнього процесу в інклюзивному класі. 

Формат: адаптація/модифікація навчальних завдань для дітей з порушеннями зору, слуху, опорно-рухового апарату, інтелекту, мовлення. 

Кейс конкурсного випробування (клас, предмет, тема уроку, навчальні завдання) визначається шляхом жеребкування; тривалість підготовки – 1 година; тривалість виступу – до 15 хвилин, відповіді на запитання журі – до 5 хвилин.

Оцінюється: доцільність та оптимальність обраних методів, прийомів, способів та засобів; урахування особливостей психофізичного розвитку дітей.

Конкурсне випробування «Проект»

Мета: оцінити вміння конкурсантів проектувати дослідницько-пошукову діяльність.

Формат: розроблення проекту.

Проблеми для розроблення проектів визначаються журі з урахуванням їх актуальності та значимості й розподіляються серед конкурсантів шляхом жеребкування; тема проекту визначається конкурсантом; тривалість підготовки – 2 години; тривалість презентації – до 20 хвилин, відповіді на запитання журі – до 5 хвилин.

Оцінюється: дотримання структури проекту, доцільність використання методів і засобів; урахування особливостей психофізичного розвитку дітей з особливими освітніми потребами; відповідність між змістом діяльності учасників проекту, очікуваними продуктами і результатами; педагогічна цінність проекту та його практична значущість.

Конкурсне випробування «Тестування з фахової майстерності»

Мета: оцінити теоретичні знання конкурсантів.

Формат: комп’ютерне тестування; питання розподіляються у співвідношенні: 75% від загальної кількості – основи інклюзивного навчання, 25% – загальна педагогіка та психологія; корекційна педагогіка та спеціальна психологія у межах, необхідних для організації освітнього процесу в інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти.

Тести можуть містити завдання з вибором однієї або декількох відповідей із запропонованих, встановлення відповідності логічно-пов’язаних пар, встановлення правильної послідовності, відкриті завдання з короткою відповіддю.

Конкурсне випробування «Урок»

Мета: оцінити педагогічну майстерність конкурсантів з організації освітнього процесу в інклюзивному класі.

Формат: проведення уроку в початкових класах з інклюзивним навчанням.

Кейс конкурсного випробування (клас, предмет, тема уроку) визначається окремо для кожного конкурсанта шляхом жеребкування.

Оцінюється: володіння методиками роботи в інклюзивному класі; науковість, творчий підхід; встановлення ефективних способів комунікації; забезпечення активної діяльності усіх дітей, у тому числі дітей з особливими освітніми потребами; результативність та практична доцільність; професійні якості вчителя.










Немає коментарів:

Дописати коментар