пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Відбулася обласна онлайн-секція для директорів ІРЦ


13.09.2024 на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбулася обласна онлайн-секція для директорів інклюзивно-ресурсних центрів з теми «Актуальні питання діяльності інклюзивно-ресурсних центрів у 2024-2025 навчальному році», яку провели методисти та завідувач Чернігівського ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти.
Оксана МОВЧАН, директор інклюзивно-ресурсного центру та фахівці інклюзивно-ресурсного центру Інна МАРЧЕНКО, Ніна ЛУЦЕНКО, Марина ТУРКО долучилися до онлайн-секції.
Були висвітлені питання:
Наталія Кравченко, завідувач ресурсним центром підтримки інклюзивної освіти -Актуальні питання діяльності інклюзивно-ресурсних центрів у 2024-2025 н.р.
Олександр Іллєнко, завідувач відділу інформаційної та видавничої діяльності - Алгоритм замовлення документів про освіту для учнів з ООП
Оксана Шаркевич, методист ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти - Пріоритетні напрями співпраці ІРЦ з недержавними установами, що надають послуги особам з ООП 
Ніна Пименова,  методист ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти - Робота фахівців ІРЦ на порталі «Україна. Інклюзія»
Наталія Кравченко, Ніна Пименова, Оксана Шаркевич, Людмила Гальонка Було дуже жваве обговорення -  Методичний міст: «Актуальні питання діяльності інклюзивно-ресурсних центрів у 2024-2025 н.р»
Наталія Кравченко, майстер-тренер програми - Презентація освітньої програми в межах ініціативи «Стаємо сильнішими разом!» проекту «ДЕСАЙД»  «Відновлення спроможності інклюзивно-ресурсних центрів забезпечувати якісні послуги в громадах в умовах війни»







«Стаємо сильнішими разом!» швейцарсько-український проєкт DECIDE.

 До уваги педагогічних працівників!

Сайт ЧІППО




Із метою підвищення кваліфікації педагогічних працівників iз методики використання ресурсів освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини на базі ЧОІППО імені К. Д. Ушинського відкрита реєстрація на навчання в межах ініціативи «Стаємо сильнішими разом!» швейцарсько-українського проєкту DECIDE.

Для участі в навчанні відкрита реєстрація за покликаннями:

– за програмою підвищення кваліфікації «Стаємо сильнішими разом!» (обсягом 30 годин/1 кредит ЄКТС) для педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти територіальних громад області.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdDA3jS4nN0hUJVTzz85F_e_3QrnZlEyAOP9NQEP80mxW1y1g/viewform

– за програмою методичного семінару-тренінгу «Стаємо сильнішими разом!» (обсягом 6 годин /0,2 кредита ЄКТС) для педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти територіальних громад області.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGITReejTQqHcnCh5pA20sgWGA1bTfx_VHs7gK3D-6uhVErA/viewform

– за програмою підвищення кваліфікації «Відновлення спроможності інклюзивно-ресурсних центрів забезпечувати якісні послуги у громадах в умовах війни» (обсягом 30 годин/1 кредит ЄКТС) для працівників ІРЦ, практичних психологів, соціальних педагогів та інших педагогічних працівників, які працюють з дітьми з ООП.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfSxYH7_H70nu4TPaGzzWKlmb3V48HvxuCnoKdraS0Pv1ms8g/viewform

– за програмою методичного семінару-тренінгу «Відновлення спроможності інклюзивно-ресурсних центрів забезпечувати якісні послуги у громадах в умовах війни» (обсягом 6 годин /0,2 кредита ЄКТС) для працівників ІРЦ, практичних психологів, соціальних педагогів та інших педагогічних працівників, які працюють з дітьми з ООП.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf-HLLPPLLnmALuTXZKf1EVx2kKaZyjrEm_dP4CjUFALxN41Q/viewform

– “Методика викладання курсу за вибором «Навчаємось жити в громаді» для учнів 8 (9) класів”(обсягом 30 годин/1 кредит ЄКТС) для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти територіальних громад області

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeEdU8xHcyEdKjlT7MUpnRmXDSYRFsLnAzTeOn56pwp9bNDEA/viewform

Дата початку навчання буде визначена відповідно до результатів комплектації груп. Інформація про початок навчання та розклад занять буде надіслана на персональну електронну адресу.

пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

#Корекційно_розвиткові_програми

 


Корекційним педагогам

Корекційно-розвиткові програми для дітей з ООП

Програми з корекційно-розвиткової роботи для дітей з порушеннями зору

https://mon.gov.ua/osvita-2/zagalna-serednya-osvita/navchannya-ditey-u-spetsialnikh-zakladakh-osviti/osvita-ditey-z-osoblivimi-osvitnimi-potrebami/navchalni-ta-korektsiyni-programi/korektsiyni-programi/programi-z-korektsiyno-rozvitkovoi-roboti-dlya-ditey-z-porushennyami-zoru

Програми з корекційно-розвиткової роботи для дітей із затримкою психічного розвитку

https://mon.gov.ua/osvita-2/zagalna-serednya-osvita/navchannya-ditey-u-spetsialnikh-zakladakh-osviti/osvita-ditey-z-osoblivimi-osvitnimi-potrebami/navchalni-ta-korektsiyni-programi/korektsiyni-programi/programi-z-korektsiyno-rozvitkovoi-roboti-dlya-ditey-iz-zatrimkoyu-psikhichnogo-rozvitku

Програми з корекційно-розвиткової роботи для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку

https://mon.gov.ua/osvita-2/zagalna-serednya-osvita/navchannya-ditey-u-spetsialnikh-zakladakh-osviti/osvita-ditey-z-osoblivimi-osvitnimi-potrebami/navchalni-ta-korektsiyni-programi/korektsiyni-programi/programi-z-korektsiyno-rozvitkovoi-roboti-dlya-ditey-z-porushennyami-intelektualnogo-rozvitku

Програми з корекційно-розвиткової роботи з порушеннями слуху

https://mon.gov.ua/osvita-2/zagalna-serednya-osvita/navchannya-ditey-u-spetsialnikh-zakladakh-osviti/osvita-ditey-z-osoblivimi-osvitnimi-potrebami/navchalni-ta-korektsiyni-programi/korektsiyni-programi/programi-z-korektsiyno-rozvitkovoi-roboti-dlya-ditey-z-porushennyami-slukhu

Програми з корекційно-розвиткової роботи для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату

https://mon.gov.ua/osvita-2/zagalna-serednya-osvita/navchannya-ditey-u-spetsialnikh-zakladakh-osviti/osvita-ditey-z-osoblivimi-osvitnimi-potrebami/navchalni-ta-korektsiyni-programi/korektsiyni-programi/programi-z-korektsiyno-rozvitkovoi-roboti-dlya-ditey-z-porushennyami-oporno-rukhovogo-apparatu

#Консультації

 Ефективне впровадження інклюзивного навчання можливе лише тоді, коли всі учасники продуктивно комунікують. 

На консультації асистент вчителя Березівсьуого ЗЗСО Наталія ШЕВЧЕНКО




четвер, 5 вересня 2024 р.

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ПРИ ОРГАНІЗАЦІЇ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ!!!

 #ПРОФЕСІЙНА_ВАЛІЗА_З_ІНКЛЮЗИВНОСТІ



Відповідно до Постанови КМУ «Про затвердження Порядку організації інклюзивного  навчання у закладах загальної середньої освіти» (№957 від 15.09.2021)

Про команду психолого-педагогічного супроводу (КППС)

*У закладі освіти повинно бути розроблене положення про КППС на основі примірного (Про затвердження Примірного положення про команду психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої та дошкільної освіти наказ МОНУ 08.06.2018  № 609 ),

 *КППС створюється на кожен клас та затверджується наказом

*у КППС обов’язково включені представники ІРЦ, батьки або офіційні представники

7. Для учнів, які потребують підтримки в освітньому процесі, керівник закладу освіти формує команду психолого-педагогічного супроводу (далі - команда) та забезпечує її роботу в закладі освіти. До складу команди залучаються фахівці інклюзивно-ресурсного центру, які брали участь у проведенні комплексної оцінки. У період воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду) засідання команди можуть проходити в режимі он-лайн та/або у змішаному очно-дистанційному форматі.

Про КППС першого рівня підтримки – ЦЕ НЕ ІНКЛЮЗИВНЕ НАВЧАННЯ

8. Для учнів, у яких виникають труднощі під час навчання та які потребують додаткової постійної чи тимчасової підтримки в освітньому процесі, за рішенням закладу освіти надається підтримка першого рівня.

Рішення закладу освіти про надання підтримки першого рівня приймається на основі рішення команди, яка проводила оцінку та визначила потребу у наданні підтримки першого рівня,  що відображається у протоколі її засідання за формою, визначеною додатком 2, або висновку інклюзивно-ресурсного центру.

Команда проводить оцінку на основі відповідної письмової заяви одного з батьків (іншого законного представника) учня, що складається у довільній формі.

Припинення надання підтримки першого рівня здійснюється за рішенням команди та/або письмовою заявою одного з батьків (іншого законного представника) учня.

Про ІПР, 2 тижні спостереження

10. Для організації інклюзивного навчання учня команда протягом двох тижнів з початку навчання складає його індивідуальну програму розвитку за формою, визначеною додатком 3.

Індивідуальна програма розвитку підписується всіма членами команди, одним з батьків (іншим законним представником) учня та затверджується керівником закладу освіти.

Індивідуальна програма розвитку переглядається не рідше ніж двічі на рік та повинна враховуватися педагогічними працівниками під час освітнього процесу в інклюзивному класі.

Індивідуальна програма розвитку зберігається в особовій справі учня три роки. Батьки (інші законні представники) учня можуть отримати копію індивідуальної програми розвитку на вимогу.

У разі відрахування, переведення учня до іншого закладу освіти копія індивідуальної програми розвитку подається батьками (іншими законними представниками) учня до закладу освіти, де він продовжує здобуття освіти.

Про КРЗ (корекційно-розвиткові заняття) та розклад КРЗ

11. Учням відповідно до рівня підтримки та індивідуальної програми розвитку надаються психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги (допомога) у вигляді занять.

Психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття можуть проводитися в індивідуальній чи груповій формі.

Кількість осіб під час групових занять становить від двох до восьми з урахуванням індивідуальних особливостей учнів (однорідності порушень розвитку, віку тощо).

Проведення занять в індивідуальній формі здійснюється відповідно до індивідуальної програми розвитку особи.

Керівник закладу освіти або уповноважена ним особа складає та затверджує розклад проведення (надання) психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових занять (послуг).

Розклад занять узгоджується з розкладом навчальних занять класу, в якому навчається учень, складається з дотриманням педагогічних вимог та вимог санітарного законодавства з урахуванням індивідуальних особливостей учнів, затверджується керівником закладу освіти і не може призводити до перевантаження учнів.

 

Де можуть проводитися КРЗ?

12. Психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття можуть проводитися у ресурсній кімнаті, медіатеці закладу освіти.

Для учнів, що потребують тимчасового психологічного розвантаження або усамітнення, в ресурсній кімнаті створюється окрема зона, яка використовується незалежно від розкладу занять.

Ресурсна кімната може використовуватися усіма учнями закладу освіти.

Учні можуть перебувати в ресурсній кімнаті та медіатеці винятково у супроводі педагогічних працівників, асистента учня або залученого фахівця, що проводить (надає) додаткові психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття (послуги).

Хто надає КРЗ?

13. Психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття проводяться фахівцями із числа педагогічних працівників закладу освіти, педагогічними працівниками вчителями-дефектологами (вчителем-логопедом, сурдопедагогом, тифлопедагогом, олігофренопедагогом), які введені до штату закладів освіти відповідно до типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти та/або додатково залученими фахівцями, з якими заклад освіти або відповідний орган управління у сфері освіти укладають цивільно-правові договори. Умови оплати праці за проведення (надання) психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять (послуг) та перелік фахівців, які можуть їх проводити (надавати) у закладах освіти, визначено Порядком та умовами надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2017 р. № 88 (Офіційний вісник України, 2017 р., № 19, ст. 531).

У період воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду) психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття для учнів з особливими освітніми потребами (за умови дотримання безпеки учасників освітнього процесу) можуть проводитися фахівцями інклюзивно-ресурсних центрів, зокрема з числа тих, що вимушені були змінити своє місце проживання (перебування) та/або місце роботи внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

 

Тривалість КРЗ

14. Психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття не враховуються під час визначення гранично допустимого навантаження учнів.

Тривалість індивідуальних психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових занять для учнів становить від 20 до 25, а групових - від 35 до 40 хвилин.

Про індивідуальний навчальний план

15. Для учнів може складатися індивідуальний навчальний план.

Індивідуальний навчальний план повинен містити, зокрема, інформацію про назву закладу освіти, прізвище та власне ім’я учня; клас, в якому він навчається; цілі виконання та строк дії індивідуального навчального плану; загальний обсяг навчального навантаження та кількість годин на тиждень для вивчення навчального предмета (інтегрованого курсу); інформацію про адаптацію чи модифікацію змісту освітніх компонентів освітньої програми, послідовність, форму і темп їх засвоєння, очікувані результати навчання.

Форма індивідуального навчального плану визначається закладом освіти.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!!!ІНДИВІДУАЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН СКЛАДАЄТЬСЯ КОМАНДОЮ ЗА УЧАСТЮ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ВИКЛАДАЮТЬ НАВЧАЛЬНІ ПРЕДМЕТИ (ІНТЕГРОВАНІ КУРСИ), У ВЗАЄМОДІЇ З УЧНЯМИ ТА/АБО ЇХ БАТЬКАМИ (ІНШИМИ ЗАКОННИМИ ПРЕДСТАВНИКАМИ), СХВАЛЮЄТЬСЯ ПЕДАГОГІЧНОЮ РАДОЮ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ, ЗАТВЕРДЖУЄТЬСЯ ЙОГО КЕРІВНИКОМ ТА ПІДПИСУЄТЬСЯ ОДНИМ З БАТЬКІВ (ІНШИМ ЗАКОННИМ ПРЕДСТАВНИКОМ) УЧНЯ.

16. Інклюзивне навчання учнів, у тому числі згідно з індивідуальним навчальним планом, здійснюється відповідно до освітньої програми закладу освіти з урахуванням їх особливих освітніх потреб та особистісно орієнтованого спрямування освітнього процесу, адаптації та/або модифікації окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів).

Підготувала директор інклюзивно-ресурсного центру Оксана МОВЧАН