понеділок, 26 березня 2018 р.

Хто такі "Сонячні люди"?

Люди в усьому світі підтримують їх, одягнувши різні шкарпетки...



21 березня -День людини з синдромом Дауна – одного з найбільш поширених генетичних порушень. В усьому світі проходить флешмоб lots of socks, тобто "багато шкарпеток". Люди одягають шкарпетки з неоднаковими візерунками і різних кольорів, аби відчути, як це - бути не таким як усі й жити під пильними поглядами оточення.

Вони мають додаткову - 47-у - хромосому. І в цьому їхня особливість. Один із семиста малюків з’являється на світ із синдромом Дауна. В Україні таких людей близько 15 тисяч. Їх трохи вирізняє характерна зовнішність, особливість розвитку та соціальної адаптації. А ще "сонячні люди" - добрі, наївні, довірливі, відкриті та усміхнені.

Раніше діагноз "синдром Дауна" звучав як вирок. Вони не виходили з дому і були закриті для суспільства. Однак зараз такі люди показали, що теж можуть вчитися та працювати. Багато хто має художній талант, музичні і артистичні здібності й успішний у спорті. Приміром, 34-річна Карен Гаффні стала першою серед людей із синдоромом Дауна, яка переплила Ла-Манш. Іспанський актор Пабло Пінеда отримав нагороду за найкращу роль у фільмі. Окрім того, він перший у Європі отримав вищу освіту, американець Тім Харріс – відкрив власний ресторан.

Перший в Україні студент із синдромом Дауна вирішив зруйнувати соціальні стереотипи
Богдан Кравчук з Луцька прагне довести, що заслуговує на повноцінне життя. Він, попри діагноз "синдром Дауна", став першим в Україні студентом університету з цією особливістю.

Під наставництвом вчителя Манько О.В. в Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ст. пройшла акція: "Чому на мені різні шкарпетки..." Про акцію читайте тут Мета - вчитися жити в суспільстві або #LOTSOFSOCKS від малечі

Немає коментарів:

Дописати коментар