середу, 31 жовтня 2018 р.

КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИТКОВІ ЗАНЯТТЯ: СЕНСОРНІ ІГРИ

КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИТКОВІ ЗАНЯТТЯ: СЕНСОРНІ ІГРИ 
Цікавими для дитини можуть виявитись ігри зі світлом та тінню.. Пам'ятайте, що всі дії варто коментувати.

ІГРИ ЗІ СВІЧКАМИ

Приготуйте набір свічок: звичайну довгу, плаваючі свічі, а також маленькі свічки для іменинного торта. Починайте з довгою свічки, стійко її встановіть і запаліть на очах в дитини: «Дивись, як свічка горить: як красиво». Дитина може злякатися, в цьому випадку відкладіть цю гру. Якщо реакція дитини позитивна, запропонуйте подути на полум'я: «А тепер подуй... Сильніше, ось так - ой, згас вогник. Дивись, який піднімається димок». Швидше за все, дитина попросить вас запалити свічку ще й ще.
Надалі можливі такі варіанти гри: 
1) Залиште мамі «домашнє завдання»: коли стемніє, не включати в квартирі електричне світло, а запалити свічку і походити з нею по будинку, висвітлюючи шлях, - так дитина познайомиться з призначенням свічки. 
2) Тримаючи в руці погашену свічку, порисуйте в повітрі димом. 
3) Наповнивши таз водою, опустіть на поверхню води одну або кілька плаваючих свічок; в темній кімнаті (наприклад, в ванній кімнаті з прикритими дверима) вийде ефектне видовище з відблисками, що переливаються у воді. 
4) Наповніть столову ложку водою і потримайте над полум'ям свічки, зверніть увагу дитини на те, що холодна вода стала теплою. Подібним чином можна розтопити шматочок льоду або масла. 
5} Приготуйте зефір в шоколаді або пастилу і застроміть одну або кілька святкових свічок: сьогодні «День народження Ведмедика». Разом з дитиною накрийте на стіл, запросіть гостей, заспівайте пісеньку. Потім урочисто внесіть «святковий торт» і задуйте свічки.

ІГРИ ЗІ СВІТОМ ТА ТІНЯМИ

1) «Сонячний зайчик». Вибравши момент, коли сонце заглядає у вікно, зловіть з допомогою дзеркальця промінчик і постарайтеся звернути увагу малюка на те, як сонячний зайчик стрибає по стіні, по стелі, зі стіни на диван і т.д. Можливо, дитині захочеться доторкнутися до світлової плями. В цьому випадку, не поспішаючи, відсувайте промінь в сторону.
Спробуйте залучити дитину до гри: запропонуйте зловити «зайчика», що тікає. Якщо дитині сподобалась гра, поміняйтеся ролями: дайте їй дзеркало, покажіть, як зловити промінь, а потім встаньте біля стіни. Якщо у дитини вийде «сонячний зайчик», намагайтеся «ловити» його якомога більш емоційно, не забуваючи при цьому коментувати свої дії: «Піймаю-зловлю! Який спритний заєць - як швидко бігає! Ой, а тепер він на стелі, не дістати ... Ну-ка, заєць, спускайся до нас!» і т.д. Сміх дитини стане вам самою найкращою нагородою. 
2) «Тіні на стіні». Увечері, коли стемніє, включить настільну лампу і направте її світло на стіну. Однак, пам'ятаючи, що дитина може злякатися, рекомендуємо пробувати обережно і перший раз проводити таку гру не в дитячій кімнаті, адже переляк буде пов'язаний саме з місцем, де дитина його відчула, з конкретною настільною лампою.
Спробуйте для початку в коридорі, а краще на вулиці, в світлі ліхтаря. За допомогою кистей
рук, різних предметів і іграшок ви отримаєте тінь гавкаючого собаки, птаха, що летить і т.д. 
3) «Театр тіней». А можна придумати нескладний сюжет і організувати цілий «Театр тіней», для чого використовувати також приготовані заздалегідь паперові фігурки-силуети. 
4} «Ліхтарик». Приготуйте електричний ліхтарик і, коли стемніє, походіть з ліхтариком по квартирі. Ліхтарик знадобиться, якщо перегоріла лампочка, під час прогулянки по темних алеях парку, де немає ліхтарів і т.п. 
5) «Темно - світло». За допомогою ліхтарика
влаштуйте висвітлення в ляльковому будиночку або в будиночку для ігор, який можна спорудити з великий коробки. 
6) «Китайський ліхтарик». Обклеївши дротяний каркас кольоровим папером і закріпивши всередині маленький ліхтарик, ви отримаєте «китайський ліхтарик», який освітить все навколо загадковим мерехтінням різнокольорових відблисків.

Немає коментарів:

Дописати коментар